Formularz wyszukiwania

Miasto Stoleczne Warszawa

Dziesiatki miejsc na poranne spacery

Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne 23-24 marca 2010 r.

  • Powiększ
  • Zwykły
  • Pomniejsz
Bookmark and Share
opublikowany: niedziela, 25 listopada, 2012 - 13:48
zaktualizowany: niedziela, 25 listopada, 2012 - 14:50

Po raz kolejny Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej 17/23 uczestniczy w Warszawskich Inicjatywach Edukacyjnych (WIE) poprzez realizowanie projektu „Czekoladowe inspiracje”, który wpisuje się w program polityki edukacyjnej m.st. Warszawy – warszawskie szkoły zawodowe na europejskim poziomie. W ramach projektu 10 uzdolnionych uczniów odbyło w dniach 23-24 marca 2010 r. szkolenie w pracowni cukierniczej belgijskiej Firmy Puratos w Kostrzyniu koło Poznania. Młodzież nabywała umiejętności temperowania różnych rodzajów czekolady (ciemnej, mlecznej i białej) oraz sporządzania z niej bardzo efektownych elementów dekoracyjnych, które można wykorzystać do wykończenia deserów, ciastek i tortów. Szkolenia prowadził Kierownik Centrum Innowacji Firmy Puratos Paweł Figura. Teraz przed uczestnikami warsztatów stoi bardzo trudne zadanie – przekazanie nabytych umiejętności koleżankom i kolegom na zajęciach technologii gastronomicznej. Aby ułatwić im to zadanie został przygotowany scenariusz zajęć, w którym określono czynności uczniów prowadzących szkolenie. 

Alicja Zabadała - Koordynator projektu

Ewa Lada - Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych